lauantai 5. heinäkuuta 2014

Krakova: juutalaisuus

Yksi näkyvä asia Krakovassa on sen synkkä menneisyys toisen maailman sodan ajalta. Lähellä Krakovaa sijaitsee mm. Auschwitz, joka meidän täytyi jättää käymättä, sillä tiedän sen ahdistavan liikaa teini-ikäistä tytärtäni. Tutustuimme kuitenkin juutalaiskortteliin ja kävimme hautausmaalla.

Hautausmaat ovat muutenkin minulle sellaisia paikkoja, joissa haluan käydä. Vanhat hautakivet sisältävät paljon tietoja menneisyydestämme.

Krakovassa juutalaisten hautausmaa poikkesi perinteisestä suomalaisesta siinä, että hautojen välissä ei voinut kulkea, sillä kivet olivat vallanneet kaiken tilan. Paikka oli todella kostea, kivet sammalisia ja kulkutiet täynnä etanoita. Siellä vallitsi mystisen rauhallinen tunnelma.

Kalajoella käydessämme kävimme isovanhempieni ja sukulaisteni haudoilla sekä tutkimassa vanhoja hautakiviä.
 
2 kommenttia:

 1. Minäkin kävin eilen Kalajoen hautausmaalla isovanhempieni haudalla. Samalla ihmeteltiin lapsen kanssa Kalajoen vaivaisukkoa, joka ei kovin vaivaiselta näytä. Hienolta toki.
  Vaikuttavin hautausmaa, jolla olen käynyt, oli Kreetalla oleva liittoutuneiden sotilashautausmaa. Niin monta kesken jäänyttä nuorta elämää. Kiva huomata, että en ole ainoa hautausmaista kiinnostunut matkailija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä se on, että tuo vaivaisukko näyttää enemmän joltain parempiosaiselta :)

   Poista